Masker op of masker af?

Binnenkort is het weer zover. Carnaval wordt gevierd! Op vele plekken in de wereld en ook in ons eigen land breidt de carnaval koorts zich langzaam uit, de grote sloot over…

Masker op of masker af, dat is de vraag deze dagen. Hoewel carnaval een volksfeest is, kan ik toch al zo meer dan de helft van onze straat afstrepen: geen carnavalsvierders. Er komt meer bij kijken dan alleen maar verkleden en een masker opzetten. Veel mensen verafschuwen carnaval door de grootschalige drank-misbruik en het seksistische karakter van het feest, niet onbegrijpelijk. En dan het verkleden, dat is vaak ook een brug te ver.

Wat is nou eigenlijk de betekenis van een masker?

Een masker is een voorwerp of een laag van een bepaald materiaal, dat ertoe dient het gezicht tijdelijk geheel of gedeeltelijk te bedekken, met het oog op vermomming, opsmuk, medisch preventieve of therapeutische bescherming of behandeling, of met het oog op de uitdrukking van rang, stand of hoedanigheid, van gevoelens, van autoriteit, van een fictief of echt figuur of, meer algemeen, van eigenschappen die eigen of aangenomen zijn. Het Latijnse woord ‘persona’ betekent masker. Het woord ‘persoon’ is hiervan afgeleid, en betreft de totale bepaling van het zelf ten aanzien van de andere, wat een veel ruimere definitie is. (bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Masker)

In andere woorden: Met het masker op, kan je zonder gêne je gang gaan. Je hebt het gevoel beschermt te zijn, niemand die je herkent. Zonder masker door het feestgedruis, dan herkent iedereen je en kan je niet uit je dak gaan of zijn wie je graag zou willen zijn.

Je snapt al, een heel complexe gedragsstructuur wordt hier aangeraakt. En dat alleen maar om een verkleedpartijtje te vieren.

BLEUact smallEen paar weken geleden ging is stof kopen voor het kostuum van mijn zoontje. Ik kwam terecht in een waar walhalla van kostuums. Prachtig! Mijn verkleedlust werd aangewakkerd, mijn straattheaterverleden begon weer te kriebelen. Voor mijn zoontje ben ik geslaagd. En voor mezelf? Mijn oog viel op bijen-accessoires. Helemaal mijn thema natuurlijk dit jaar. Een gouden riem om het af te maken, de verleiding was té groot!

IN HET DAGELIJKS LEVEN IS HET EEN BEETJE HETZELFDE: DE VRAAG IS, ZET JE VANDAAG JE MASKER OP, OF LEEF JE JE AUTHENTIEKE ZELF? ZIE JE JEZELF VOOR WIE JE BENT EN DURF JE DE ANDER TE LATEN ZIEN: “DIT IS WIE IK WERKELIJK BEN!”

Dit maakt het vieren van carnaval in één klap een stuk makkelijker! Wanneer je authentiek bent, heb je ook geen gêne om eens lekker kleurrijk verkleed als clown, piraat of honingbij de straat op te gaan. Ik kijk dan weer naar mijn zoontje: hij kan niet wachten om morgenochtend zijn ASTRONAUTEN pak aan te doen en ik hem naar school te brengen in mijn bijen-outfit!

DURF JIJ JE AUTHENTICITEIT TE LATEN ZIEN?

Lees volgende week mijn artikel: 9 stappen naar authenticiteit

En ondertussen een kleurrijke carnaval toegewenst!

This entry was posted in bewustwording, Kleur, Smaak, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s