De verborgen tuin, geopend!

Op 31 mei en 1 juni aanstaande vieren stichting Velt tijdens de open ecologische tuinen dagen hun veertigjarig bestaan. Onder de tweehonderd deelnemers zijn twee distributeurs van Zuci-Infusions. Ik zal in Friesland in de perma-cultuurtuin van Sylvia Hemminga van Boizca theeschenken, terwijl zij rondleidingen geeft door haar tuin.
Háár tuin, de tuin die ontstaan is onder haar handen. Haar dagelijkse liefde die ze in de tuin stopt, zie je aan alle kanten resoneren. Hoe bijzonder is het om in de tuin van een ander te mogen lopen en dat mensen hun tuin openen voor jou?

Ik zeg: ‘dat is heel bijzonder!’ Tijdens mijn meditaties wandelen we vaak door onze eigen verborgen tuin. Verborgen is die, maar door dagelijks een virtuele wandeling te maken, wordt je tuin langzaam steeds zichtbaarder. Elk aspect van jouw verborgen tuin betekent iets en wil je iets vertellen. Door licht te werpen op elk paadje, plantje en diertje leer je jezelf kennen. Elke keer weer een ander aspect. Je tuin is in contact met de jaarritmes op elk moment anders. Kom je op een dag terug in je virtuele tuin, dan zal je zien, dat je ineens een nieuw pad voor je ziet, wat je eerder nog niet zag!

Graag deel ik de gnostische* interpretatie van het scheppingsverhaal met jullie: In de gnostiek staat Jahweh als Heer van het Kwaad tegenover Jezus de God van de liefde. In het aards paradijs, verbood Jahweh Eva om te eten van de boom van Goed en Kwaad. Het aards paradijs met de zondeval van Adam en EvaHij vertelde haar: “Ten dage dat gij daarvan eet zult gij zeker sterven. Dan komt de slang (als voorloper van Jezus) De slang zegt tegen Eva: “Gij zult geenszins sterven, maar Jahweh weet dat ten dage dat gij daarvan eet uw ogen geopend zullen worden, en gij God zult zijn, kennende goed en kwaad”. Eva at wel van de verboden appel en deelde hem zelfs met Adam. Wanneer Jahweh dat ontdekt zegt hij: “Zie de mens is geworden als een van ons.” Wat er eigenlijk gebeurde is dat Adam en Eva, door te eten van deze verboden vrucht, kennis kregen van de allesomvattende schepping, van het goed en het kwaad. Dat ze door deze daad zelf God werden…

Door dagelijks stil te worden en te wandelen in jouw verborgen tuin, krijg je inzicht en helderheid in wat jouw missie is, jouw visie en jouw doel. De kwetsbaarheid, de vreugde en de kracht, die de deelnemers van Velt laten zien, is bewonderenswaardig en tegelijkertijd ook zo gewoon. De grootsheid van de natuur, de overweldigende pracht is iets wat iedere gepassioneerde tuinliefhebber wil delen met ieder die dat maar wil. Kan jij dat ook met jouw (innerlijke) tuin?

Heb je een tuin, hoe ziet deze eruit? Heb je ook een virtuele tuin waar je in wandelt? Lijken ze op elkaar? Laat je reactie achter in het commentaarveld onder aan de pagina en dan ontvang je binnenkort** de GRATIS mijn verborgen tuinen meditatie!
Ik nodig jullie uit om op VELT (voor Nederland én België) te bekijken waar er in jouw buurt een tuin open is en ga eens kijken. Laat je inspireren door hun pientere en gezonde manier van tuinieren en doe ideeën op om jouw tuin te laten floreren!
Wil je ons bezoeken tijdens dit weekend? Surf dan naar BOIZCA voor meer informatie. Wil je thee bestellen, dan kan je alvast van te voren bellen of mailen, dan nemen we het voor je mee!

* Gnostiek: Gnosis is het Griekse woord voor kennis en gnostiek gaat dan ook over de ware aard van de mens, die tegelijkertijd ook de kennis is van de ware aard van de werkelijkheid. Gnosis als zelfkennis is ook kennis van ‘het Al’.
Kernthema van de Gnostiek is dat de mens vergeten is wie hij in werkelijkheid is. Jezus speelt in de gnostische teksten een geheel andere rol dan in het traditionele, kerkelijke christendom. Hij is geen wonderdoende god, maar een boodschapper die de mens komt oproepen zichzelf te herinneren: “Mens sta op en herinner jezelf”.
Uit: Schatgraven in Thomas – de oorspronkelijke betekenis van het Thomas-evangelie. van Bram Moerland

** Binnenkort betekent: De virtuele meditaties worden opgenomen, zodra ze gelanceerd zijn, ben jij de eerste die het hoort!
Laat je reactie achter in het commentaarveld onder aan de blog!

This entry was posted in aards paradijs, Adam en Eva, bewustwording, Chakra's, ecologische opentuinen dagen Velt, gnostiek, perma cultuur, tuinieren, verborgen tuinen meditatie and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to De verborgen tuin, geopend!

 1. Lieve Margo,
  Wat heb je het mooi geschreven. Leuk dat je schatgraven in Thomas erin verwerkt hebt, dat is al jaren een geliefd boek van mij. Ik zie uit naar de meditatie omdat het me zal helpen vaker in mijn eigen tuin rond te wandelen.
  Ik lees je blog nu pas, lekker tijdens mijn vakantie zodat ik er ook even de tijd voor heb. Tot snel. liefs Liesbeth

  Like

  • kleurgevoel says:

   Hoi Liesbeth, ja dat boek is heel interessant en schept perspectief. Dat is mooi, het geeft de lezer een authentieke kracht mee, waardoor we beter bij onszelf kunnen blijven of kunnen komen. Bram Moerland geeft steeds mogelijkheid tot het zien van de andere kant. Hoe taal geïnterpreteerd wordt en wat voor leven het vervolgens gaat leiden.
   Wat leuk dat je tijdens je vakantie incheckt! liefs!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s