Thee: hét middel voor innerlijke balans – deel 2

In deel 1 schreef ik over de betekenis van thee en over de theeceremonie, als moment van aandacht en liefde voor jezelf. Vandaag ga ik daar nog iets verder op in en geef ik aan hoe je zelf een theeceremonie voor jezelf houdt en hoe je de thee ten volste kan ervaren. Klinkt het naar meer? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief op www.zuci-infusions.nl dan houd ik je op de hoogte wanneer en waar ik een theeceremonie geef!

Voor elke stemming een kopjekleurenthee-schort en kop_klein

Elk theemoment is verschillend, omdat je stemming varieert op de verschillende momenten op de dag. Zo heb je kruiden voor ontwaken, focus of verwerken van indrukken. Verschillende soorten thee kunnen je stemming ondersteunen of je te sturen in een richting die je nu nodig hebt. Elke soort heeft zijn eigen kwaliteit. Waar zwarte thee of groene thee je ondersteunt in het werken hier en nu, werkt kruidenthee in op de subtielere energielagen. Tevens hebben kruiden vaak een medicinale werking, waardoor je zelf kan sturen in je gezondheid. Ken je stemming, ken je voeding en ken je handelen. Oefening hiermee geeft je de handvatten om je authentieke pad te bewandelen en los te komen van het gangbare.

Theedrinken

Drink je thee met aandacht. Ruik, voel en proef. Laat het warme vocht in je mond rollen, alvorens het door te slikken. Vul jezelf niet met vocht, maar drink daadwerkelijk je thee. Je mening over de geur van de thee kan verschillen van de smaak. Wanneer je mindful proeft, zal je ontdekken dat er zo veel meer te proeven valt, dan dat je normaal doet. Ook zul je merken, dat tijdens verschillende stemmingen, je thee anders smaakt. Wat voel je nadat je de thee doorgeslikt hebt? Hoe ontvangt je lichaam de drank? Voel je warmte, een tinteling of ruimte? Het is allemaal mogelijk. Door mindful thee te drinken, leer je selectief zijn in wanneer je bepaalde voeding nuttigt. Je leert je afstemmen op jezelf en dat wat je nodig hebt. Dit komt uitgebreid in de theeceremonie aan bod.

De uitdaging

De theeceremonie is een simpele, doch doeltreffende manier om in je drukke dagelijkse leven rustpunten in te bouwen, je op te laden en in liefde je volgende stappen te zetten. Een kopje thee is hét middel tot gezondheid, balans en geluk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Wanneer jij in balans je werk doet, zullen je collega’s graag bij je zijn en zal het team beter presteren. Je gezin zal wel varen bij een rustig en liefdevolle baken, om zich veilig, gezien en gehoord te voelen. Ook de wereld zal baat hebben bij elk mens wat in aandacht zijn keuzes maakt, steeds stil wordt en afstemt op zijn hart. Sta je voor een keus, stel jezelf dat de vraag: ‘wat draagt het meeste bij?’ Dat is dan je antwoord. Laat je leiden door liefde, mildheid en begrip. Balans begint bij jezelf en heeft een hele grote reikwijdte. De uitdaging: Begin eenvoudig met een kopje thee. Bouw dit uit tot elke kop die je drinkt. Oefening baart kunst en weet dat je ongeveer zes weken nodig hebt om je gewoonten te veranderen. Geef jezelf geen strafpunten wanneer je achteloos je drinken drinkt. Heb geduld met jezelf. Je bent het waard!

Hoe bouw jij een momentje in voor jezelf?

‘Op je gezondheid’ zou ik zeggen, santé!

Dit artikel is gepubliceerd in de juni-nummer van http://www.agendaplus.be

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s